Wanneer is een UBO verklaring nodig?

Wanneer je een bedrijf bent met een Wwft verplichting is ook een UBO verklaring nodig. Wwft is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Een concreet voorbeeld van de Wwft is, je werkt bij een verzekeringskantoor en ziet dat iemand wekelijks ongebruikelijke transacties doet. Bijvoorbeeld steeds extreem hoge bedragen. Als je fraude vermoedt dien je dit te melden. Met een UBO verklaring kun je je relaties nog beter screenen.

Identiteit controleren

Het komt er dus op neer als je een bedrijf bent met een Wwft verplichting, je de identiteit van je klanten zorgvuldig dient te controleren. Waardoor je niet met criminelen te maken hebt. Een UBO-verklaring zorgt voor extra controle. Een UBO is degene die de uiteindelijke zeggenschap heeft over een organisatie. Sommige partijen dienen hun UBO's in te schrijven, bijvoorbeeld stichtingen en coöperaties. 

Verschuilen achter een organisatie

Wanneer je nieuwe klanten binnenhaalt kan het voorkomen dat zij zich verschuilen achter een organisatie. Daarom moet je de UBO kunnen achterhalen, zo weet je wie er zeggenschap heeft. Diens identiteit kun je dan natrekken. Als je zelf de UBO niet kunt natrekken kun je de klant een UBO-verklaring laten invullen. Op die manier kun je achterhalen of je niet met dubieuze praktijken zoals fraudeurs of witwassers te maken hebt. Want dat zou je reputatie kunnen schaden van jouw bedrijf. En als je er na maanden pas achter komt is het te laat. Dus beter meteen natrekken middels het opvragen van de UBO.

Hulp van een professional

Je kunt ook hulp van een professional inschakelen bij het screenen van jouw klantenbestand en opvragen van UBO-verklaringen. Daarbij wordt veelal gewerkt met slimme software die verdachte transacties of handelingen kan melden. Superhandig. Zo houd je je klantenbestand schoon en kun je bovenal risico's binnen jouw onderneming verkleinen. Door het geautomatiseerde systeem wordt er wat voorwerk voor jou gedaan. Door het opvragen van een UBO-verklaring en deze software kun je fraudeurs en mensen die witwassen voortaan als bedrijf buiten de deur houden.

Wanneer is een UBO verklaring nodig?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven